Amos Rex taidemuseo ylläpitosiivous siivouspäivystäjä

Museo on innostava työpaikka – päivystävä siistijä

Jenni “Pinkki” Soinisalo nauttii museossa ihmiskontakteista ja taiteesta.

 

Museossa työskentelyssä on omat erikoisuutensa ja työntekijät ovat oma taidekollektiivinsa. Tutustu päivystävän siistijän työhön Amos Rex-museossa.

Jenni kertoi omasta urastaan Siskon Siivouksella aikaisemmassa blogikirjoituksessa. Halusimme kuitenkin kuulla lisää päivystävän siistijän työstä sekä museosta työympäristönä. Amos Rex -taidemuseossa on käynyt jo yli puoli miljoonaa kävijää ja seuraava näyttely aukeaa 11.10.2019. Museon ainutlaatuinen arkkitehtuuri viehättää niin kävijöitä kuin museossa työskenteleviä.

 

Millaista on työskennellä Amos Rexissä?

 

Aluksi työskentely Amos Rexissä jännitti ja lähti positiivisella tavalla käsistä. Tykkään fyysisestä työstä, mikä samalla kohottaa kuntoa. Amos Rexissä avajaiskuukausina tuli 6-8 tunnin työpäivän aikana tepasteltua jopa 30 000 askelta, toisinaan työpäivän askelmäärä on hieman maltillisempi.

En koskaan lähtenyt siivoojan työhön vaan varastohommiin, mutta työn ohella ovat siivoustaidotkin kehittyneet. Päivystäjälle kuuluukin enemmän yleisten tilojen siisteyden ylläpito ja museossa on erikseen ylläpitosiivoojat. Museossa kuitenkin työpäivään voi kuulua lähes mitä vain vessapaperin vaihdosta ensiapuun. Teen työt omaan ripeään tahtiini ja olen jatkuvasti tietoinen kaikesta, mitä kiinteistössä tapahtuu. Kommunikoimme jatkuvasti henkilökunnan infokanavalla, josta saan ajankohtaista tietoa akuuteista tilanteista.

 

Onko museotyöskentelyssä joitain ominaispiirteitä?

 

Museoympäristössä työskentely on äärimmäisen tarkkaa ja työntekijöille on selkeät säännöt, joita kaikki museossa toimivat noudattavat. Kaikista tärkeintä on teosturvallisuus. Taiteen lähelle ei mennä ja samalla tavalla kuin asiakkaat, myös siivoojat noudattavat teosten ympärille asetettuja turvarajamerkintöjä. Kellään siivouksen joukoista ei ole mitään asiaa turvalinjojen sisäpuolelle. Konservointi hoitaa teosten huollon.

Museossa toimii paljon ihmisiä eri aloilta ja ammateista, mutta silti museosta ja asiakkaiden viihtyvyydestä huolehditaan yhdessä samat laput kaulassa. Amos Rexissä kaikki ollaan tasa-arvoisia ja samaa porukkaa. Meitä kaikkia yhdistää rakkaus taiteeseen ja olemme kaikki, tavalla tai toisella, samalla rivillä yhtenäisenä kollektiivina. Tämä luo parhaan mahdollisen ilmapiirin työskentelylle. Töihin on aina kiva tulla!

 

Kuinka tiedät niin paljon näyttelystä?

 

Olen itse kiinnostunut taiteesta ja mielestäni on tärkeää tutustua näyttelyyn, kun asiakaskohteena on museo. Edustan aina asiakkaalle museota ja minun pitää pystyä vastaamaan vähintäänkin yleisluontoisiin kysymyksiin. Välillä käymme asiakkaiden kanssa puhtaasti teoreettisia keskusteluita, jos minulla ei ole tarpeeksi syventävää taidehistorian tuntemusta asiasta. Silloinkin asiakas on yleensä hyvin tyytyväinen, vaikkei kaikkia faktoja esille otetakaan. Museon keskusteluoppaat ovat tätä varten ja yleensä ohjaankin asiakkaan oppaan tykö. Tykkään leikkiä sivistyssanoilla ja puhua niin taiteista kuin tieteistäkin. Välillä toki kännykkä ja Google tulevat työssä todella tarpeeseen.

 

Onko mieleesi jäänyt jotain erikoisempia asiakaskohtaamisia?

 

Sain eräänä päivänä lipunmyynnistä viestin meidän infokanavan kautta, että asiakas halusi tietää onko siistijää paikalla. Menin tapaamaan odottavaa asiakasta, joka tervehti minua iloisesti “Ootko sä se Jenni?”. Ihmettelin hetken, kuinka hän tiesi nimeni, mutta todennäköisesti kollegat olivat maininneet pinkkitukkaisen Jennin tulevan paikalle, varmasti aika helpot tunnistusmerkit. Asiakas tiedusteli, millaista materiaalia museon aulan valkoinen lattia on ja kuinka se pidetään puhtaana. Nainen ei ollut saanut omaan messukotiinsa ollenkaan lattian puhtaanapito-ohjeita ja kysyi “Voisitko kertoa, kuinka se lattia pestään?”.

Itselläni ei ole ammattitason tietoa museon lattioiden pesusta, koska meillä on oma erikoistiimi. Vielä vähemmän osasin sanoa asiakkaan oman lattian laadusta. Keskustelimme siis teoreettisesti kodin lattian kosteudensietokyvystä, lakkapinnan laadusta ja paksuudesta sekä millaista pesua lattia potentiaalisesti kestää. Pääsimme siihen lopputulokseen, että lattian pesu normaalilla mopilla on mahdollista, mutta suurempiin pesuihin kannattaa odottaa vastausta maahantuojan taholta.

Vaikka minulla ei ollut antaa ammattitaitoista vastausta, asiakas lähti hyvin tyytyväisenä käydystä keskustelusta. Joskus on tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi ja että on joku jonka kanssa keskustella asiat läpi.

 

Millainen on työtapasi siistijänä?

 

Kun laitan työvuoron alussa työvaatteet päälle ja henkilökortin kaulaan, olen todella skarppina ja ajan hermolla. Työminäni on erittäin nopeatempoinen ja aikaansaava. Energiaa on valtavasti ja se pitääkin kaikki kuluttaa päivän aikana, että pystyy nukkumaan levollisesti.

Lähden aina töihin hyvillä mielin ja nautin työn tekemisestä aikuisten ihmisten kanssa. Se on aika suuri kontrasti kodin lapsiarkeen. Työskentely on arjessani voimavara; jalkojen liikkuessa ajatukset kulkee ja asiat näkee yhtenäisenä. Saavutan työpäivän aikana ihanan flow-tilan.

Olen kerännyt toimintamalleihini inspiraatiota muilta museossa työskenteleviltä. Vartijoilta saan omaan toimintaani ryhdikkyyttä ja ammattimaisuutta, mikä näkyy etenkin asiakaspalvelutilanteessa. Seuraamalla museotyöntekijöitä opin museon edustamisesta ja näyttelyistä. Aina asiakkaan kohdatessa edustan asiakaskohdetta, tässä tapauksessa Amos Rexiä, enkä itseäni. Työskentelyyn ei siis tule ristiriitaa asiakaskohteen ja työnantajan välillä, kun ymmärtää miten työ ja toiminta nivoutuu yhteen.

 

Siskon Siivous tarjoaa jokaiseen kohteeseen kattavan palveluvalikoiman

 

Meille Siskon Siivouksessa on tärkeää, että asiakkaamme saavat kauttamme kokonaisvaltaiset puhtauden palvelut. Tämän takia Amos Rexissäkin on erikseen ylläpitosiivoojat sekä paikan päällä aina oleva päivystävä siivooja. Lisäksi ajoittain erikoissiivoojamme tekevät keikkaluontoisesti lattioiden pesun sekä vahauksen ja esimerkiksi ikkunoiden pesut. Työyhteisömme on tästä syystä myös ihanan värikästä ja osaamista löytyy jokaiseen puhtauden tarpeeseen.

Lue lisää Siskon Siivouksen palveluista ja tutustu lisäpalveluihimme. Tarjousta voit pyytää lomakkeemme kautta tai soittamalla suoraan asiakaspalveluumme!

 

Kiinnostuitko Siskon Siivouksesta työpaikkana? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme ja hae meille töihin rekrytointisivujen kautta!